Ξαναχρησιμοποιήστε τους παλιούς υπολογιστές

Εικόνα: panigrc

Οι υπολογιστές όσο παλιοί και να είναι δεν είναι ανάγκη να πεταχτούν στα σκουπίδια. Αν έχετε υπολογιστή πολύ παλιό, πριν δηλαδή τους 386 τότε κρατήστε τον για αντίκα, για να τον δείχνετε στα παιδιά σας ή να τον κάνετε δωρεά σε κάποιο μουσείο. Θα δείτε όμως πως και αυτός κάτι έχει να δώσει. Αν πάλι έχετε πιο σύγχρονο, υπάρχουν πολλά πράματα που μπορείτε να κάνετε.

Αν έχετε υπολογιστή 586 και πάνω τότε θα σας πρότεινα τα εξής δύο πράματα. Ή να βγάλετε σε δημοπρασία τα κομμάτια του, γιατί μπορεί κάποιοι να τα θέλουν. Είτε να τον κάνετε Linux server για οτιδήποτε, για παράδειγμα ftp ή web. Για server είναι αρκετός για λίγους χρήστες, όμως για να κάνετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχετε τις απαραίτητες γνώσεις.
Πριν ξεκοιλιάσετε τον υπολογιστή σας ρωτήστε κάποιον που μπορεί να τον χρειάζεται ολόκληρο, για να τον αξιοποιήσει.
Ας αρχίσουμε από τις ψύκτρες. Αν υπάρχουν, θα βρίσκονται στον επεξεργαστή και ίσως στην κάρτα γραφικών. Μπορείτε να τις αξιοποιήσετε βάζοντάς τες σε chipset, μνήμες και άλλα σημεία.
Επίσης μπορείτε να πάρετε τα ανεμιστηράκια από τον επεξεργαστή και το τροφοδοτικό.
Τα καλώδια που υπάρχουν στον υπολογιστή είναι σίγουρα χρήσιμα. Για παράδειγμα το καλώδιο της δισκέτας ή καλώδια μεταφοράς ήχου από το cd player στην κάρτα ήχου. Τέλος μπορείτε να βγάλετε αρκετά καλώδια από το τροφοδοτικό και να τα χρησιμοποιείτε σε δικές σας κατασκευές.
Led μπορείτε να πάρετε από τη μάσκα του κουτιού. Υπάρχουν συνήθως δύο, ένα για να σημαίνει τη λειτουργία και ένα τη χρήση του δίσκου. Επίσης στους παλιούς υπολογιστές υπήρχε και η λειτουργία turbo. Οπότε ο υπολογιστής διέθετε ένα display για να εμφανίζει τα mHz. Αυτό μπορείτε εσείς να το πάρετε και να το βάλετε στον τωρινό σας υπολογιστή.
Μητρικές, μνήμες, κάρτες και κάθε είδους ηλεκτρονικό κύκλωμα εκτός του ότι μπορείτε να το πουλήσετε σε σελίδες δημοπρασιών (ebay, fleamarket), μπορείτε να κάνετε και όμορφα διακοσμητικά, μπρελόκ. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και κάντε αυτά τα αντικείμενα όμορφα δώρα.
Επιπλέον οι παλιοί υπολογιστές είναι πηγή από jumberάκια, βίδες, διακόπτες, έχουν και ένα ηχείο.
Τώρα για όλους εμάς που είμαστε τρελοί με το modding θα βρούμε ευκαιρία και θα αξιοποιήσουμε το κουτί αυτού του υπολογιστή. Είναι ιδανική περίπτωση για αυτούς που θέλουν να φτιάξουν ένα μικρού μεγέθους υπολογιστή (small factor pc). Μπορείτε να το κόψετε, να το τρυπήσετε και να το αξιοποιήσετε πλήρως. Τίποτα δεν σας περιορίζει, παρά μόνο η φαντασία σας.
Σκεφτείτε πως τα παλαιά κουτιά που ήταν οριζόντια (desktop) και όχι τα κλασσικά όρθια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κουτιά HTPC (home theater personal computer) ή ως απλά κουτιά, με το πλεονέκτημα πως είναι μικρότερα απ’ ότι τα σημερινά. Επίσης ένα άλλο συν που έχουν είναι ότι έχουν χοντρή λαμαρίνα και έτσι το ο υπολογιστής δεν κάνει τριξίματα, πράγμα που σημαίνει λιγότερος θόρυβος. Με λίγο φτιάξιμο σίγουρα δεν θα θέλετε να το αποχωρισθείτε ποτέ.
Τέλος αν πρόκειται παρ’ όλα αυτά να πετάξετε κάτι γράψτε το σε κάποιο φόρουμ ακόμη και εδώ στο x-park. Μπορεί κάποιος να το χρειάζεται ακόμη και αν είναι χαλασμένο. Σκεφτείτε και λίγο το περιβάλλον μας. Οι υπολογιστές εκτός ότι είναι πηγή των παραπάνω στοιχείων είναι και πηγή μόλυνσης της γης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κυκλώματα και τα τσιπάκια επεξεργάζονται με πολύ τοξικά χημικά για να κατασκευαστούν. Πετώντας εμείς έναν υπολογιστή μπορεί να μολύνουμε αρκετά τετραγωνικά μέτρα γης. Ξανασκεφτείτε το πριν κάνετε αυτή την τελευταία κίνηση.