Project: Juvenile Trends

Εικόνα: Woof


Ένας πολύ ωραίος οδηγός για αρχάριους και για προχωρημένους από την αρχή μέχρι το τέλος.

Περιλαμβάνει:

1. Βάψιμο του case
2. Άνοιγμα παραθύρου
3. Τοποθέτηση plexi glass (acrylic)
4. Ρυθμιστές φώτων

Και πολλά πολλά άλλα ....

Project Juvenile Trends

Υλικά

  • 2-3 Κομμάτια γυαλόχαρτο κόκκινο (Νο80-70)
  • 2-3 κομμάτια γυαλόχαρτο άσπρο (Νο100)
  • 1 κομμάτι γυαλόχαρτο πολύ ψιλό (δεν ξέρω νούμερο, ζητήστε και ότι σας δώσουν στο μαγαζί)
  • 1 κομμάτι πλεξιγκλάς (υπολογίστε να είναι δύο εκατοστά μεγαλύτερο από το παράθυρο για να πιάσει η κόλλα)
  • 1 χαρτοταινία
  • 1 μονωτική ταινία
  • μπόλικες παλιές εφημερίδες
  • 2 σπρέι χρώματος της αρεσκείας σας(εγώ χρησιμοποίησα Sabotaz 80)
  • 2 σπρέι αστάρι γκρι ή άσπρο(εγώ χρησιμοποίησα γκρι, αλλά συστήνω άσπρο)
  • 1 σπρέι βερνίκι
  • 1 σιλικόνη διαφανή

1 μέτρο σύρματος ή καλωδίου(απ΄ αυτό που χρησιμοποιούν για το δέσιμο)

Και για το φωτισμό

  • 1 λάμπα cold cathode
  • 1 ανεμιστήρα 8 εκατοστών
  • 1 σύστημα φωτορυθμικού
  • 1 καπάκι από τη μάσκα του κουτιού(απ' αυτά που καλύπτουν τις θέσεις των διαφόρων συσκευών)
  • 1 Κοπίδι

ΟΔΗΓΙΕΣ

01. Αυτό είναι το κουτί, όπως ήταν πριν αρχίσω να το "πειράζω"

02. Έχω βγάλει το πλαϊνό, και ετοιμάζομαι να ανοίξω ένα παράθυρο. Για να κάνω το σχέδιο έβαλα χαρτοταινία(ώστε να μπορώ να γράψω πάνω) και με τη βοήθεια ενός χάρακα και ενός πιάτου!? έκανα το σχέδιο(το πιάτο χρησίμευσε στη σχεδίαση των κοίλων σημείων). Χρειάζεται πολύ προσοχή για την σχεδίαση του παραθύρου. Πχ. δεν πρέπει να ξεκινά από πολύ κοντά στο σημείο που πιάνουν οι βίδες, γιατί δεν θα μπορούμε μετά, όταν θα έχει μπει το πλεξιγκλάς, να βάλουμε ξανά το πλαϊνό! Επίσης χρειάζεται προσοχή για τυχόν άλλα φυσικά εμπόδια(είναι διαφορετικά σε κάθε κουτί- στο δικό μου κουτί πχ επειδή είναι πολύ στενό, το εμπόδιο ήταν η θέσεις για τις DVD CD συσκευές) Καλό θα ήταν αποφύγουμε πιο πολύπλοκα σχέδια, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να κοπούν και μάλλον θα χαλάσουμε το κουτί τελικά.03. Εδώ φαίνονται τα "εργαλεία" για την χάραξη του παραθύρου. Τέλος τρίψτε την κομμένη επιφάνεια με λίγο γυαλόχαρτο για να φύγουν τα γρέζα.

04. Εδώ βλέπουμε το παράθυρο ανοιγμένο. Έχω επίσης τρίψει το πλαϊνό με γυαλόχαρτο. Για το άνοιγμα του κουτιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο dremmel, ή μια σέγα ή κάτι άλλο που θα κάνει τη δουλειά. Προσωπικά πιστεύω ότι το καλύτερο είναι το dremmel(έχει σχετική ευκολία στη χρήση, και πολλές άλλες χρήσεις), παρ' όλα αυτά εγώ χρησιμοποίησα σέγα(μόνο σέγα έχω). Η σέγα θέλει κάποια πείρα για σωστή χρήση(με λίγα λόγια μπορεί να σας φύγει και να κόβει μόνη της όπου θέλει). Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να πάτε σε κάποιο λαμαρίνα, σιδερά ή και ξυλουργό!΄ Αυτοί έχουν εργαλεία και πείρα. Πάντως, σε όποιον αποφασίσει να κόψει μόνος του συστήνω, αν έχει τη δυνατότητα, να κόψει κάτι άλλο πριν καταπιαστεί με το καπάκι του κουτιού. Επίσης βιάστηκες κινήσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες, γι αυτό κόβουμε πάντα σιγά σιγά (πχ με την σέγα όταν κόβεις γρήγορα, δεν μπορείς με τίποτα να στρίψεις. Επίσης μη σταματάτε το εργαλείο που χρησιμοποιείτε την ώρα που κόβετε, γιατί μπορεί το εργαλείο να χτυπήσει το καπάκι και να του κάνει ζημιά. Τραβάμε πρώτα το εργαλείο απ' το κουτί και μετά το σταματάμε.

05.06. Εδώ είναι το υπόλοιπο κουτί τριμμένο. Για το τρίψιμο χρησιμοποίησα ένα χοντρό γυαλόχαρτο αρχικά(κόκκινο No80 νομίζω, και μετά ένα πιο λεπτό(λευκό No100). Η αλήθεια είναι ότι για να πιάσει το αστάρι, το κουτί δεν χρειαζόταν άλλο τρίψιμο(λιγότερο χρειάζεται), όμως προτείνω να το τρίψετε τόσο όσο να φύγει ΟΛΗ η εργοστασιακή μπογιά. Εγώ δεν έκανα κάτι τέτοιο, και μετά υπήρχαν ανομοιότητες στο χρώμα(όχι τρελά πράγματα, αλλά υπήρχαν) Πχ είχα αποχρώσεις στο χρώμα- όπου ήταν πολύ τριμμένο και φαινόταν η λαμαρίνα, έγινε πιο σκούρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τριβείο αλλά δεν κάνει σπουδαία πράγματα. Σκληρό τρίψιμο λοιπόν με το χέρι, με το χοντρό γυαλόχαρτο, και μετά όταν θα έχει φύγει όλη η μπογιά, τρίψιμο με το λεπτό για να γίνει πιο λεία η επιφάνεια. Και κάτι ακόμα: Καλό θα ήταν να μη τρίψετε τα πλαστικά μέρη(μάσκα) καθόλου. Δημιουργούνται "χαρακιές" απ' το γυαλόχαρτο. Το αστάρι θα πιάσει και χωρίς τρίψιμο.

07.08.09. Επειδή η λαμαρίνα στο σημείο που έκανα το κουτί και κόβει, αλλά ούτε δείχνει ιδιαίτερα όμορφη, σκέφτηκα να εφαρμόσω την ιδέα κάποιου από το forum του x-park.gr . Έτσι πήρα ένα καλώδιο απ' αυτά που χρησιμοποιούνε για το δέσιμο διαφόρων πραγμάτων, και το χάραξα κάθετα. Μετά αφαίρεσα από τη σχισμή ,που είχε δημιουργηθεί, το σύρμα, και μου έμεινε το μονωτικό πλαστικό. Αυτό το πλαστικό εφάρμοσα γύρω γύρω από το παράθυρο με λίγη κόλλα UHU. Προσοχή να μην "στάξει" η κόλλα, αλλά αν γίνει καθαρίζεται με οινόπνευμα. Επίσης αν στο χάραγμα σε κάποιο σημείο μας ξεφύγει το κοπίδι τότε δημιουργείται μια "ουρά" που δείχνει άσχημα. Θέλει αρκετή προσοχή, αλλά δεν είναι και καμιά φιλοσοφία. Καλό θα ήταν να κολλήσετε το καλώδιο πριν βάψετε(εγώ το έκανα μετά) γιατί τυχόν ατέλειες θα καλυφτούν απ' το χρώμα.

10. Προχωρούμε στο βάψιμο. Επειδή δεν θέλω να βάψω το κουτί μέσα έξω και να το κάνω χάλια, κάλυψα τις επιφάνειες που δεν πρέπει να βαφούν με εφημερίδα και χαρτοταινία. Όπως θα δείτε παρακάτω, κάλυψα ακόμα και το κουμπί Power στη μάσκα και τα λεντάκια επίσης.

11.12.13.14. Εδώ φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Έχω περάσει όλα τα μέρη του υπολογιστή με αστάρι 3-4 φορές(γι αυτό και χάλασα δύο κουτιά ;Ρ). Για κάποιον που ξέρει να βάφει, 2 χέρια είναι αρκετά, αλλά καλύτερα να βάψουμε πολλές φορές προσεκτικά, παρά δύο χέρια και ότι βγει. Τώρα προσοχή: Αν στάξει πουθενά το αστάρι, μπορούμε να το διορθώσουμε. Το αφήνουμε πρώτα να στεγνώσει, και μετά παίρνουμε ένα πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, και τρίβουμε μόνο την επιφάνεια που έχει την ατέλεια(αν δεν έχετε πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, πάρτε απλά δύο γυαλόχαρτα και τρίψτε τα μεταξύ τους: θα σπάσει η αγριάδα και αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο). Μετά ξαναπεράστε με αστάρι, με προσοχή αυτή τη φορά. Και μια παρατήρηση. Αν δείτε προσεχτικά, στο κουτί φαίνονται κάτι "γραμμές". Αυτές οι γραμμές δημιουργήθηκαν επειδή δεν είχα αφαιρέσει όλη την εργοστασιακή μπογιά. Και κάτι τελευταίο: μη ξεχάσετε να βάψετε το κάτω μέρος της μάσκας- εγώ το ξέχασα και τώρα την έχω άσπρη.

15.16.17.18 Εδώ φαίνονται τα μέρη του υπολογιστή βαμμένα με χρώμα. Θα δώσω μία συμβουλή για το σπρέι που θα διαλέξετε: Ζητήστε ένα σπρέι ειδικό για graffiti στην ανάγκη κάντε ειδική παραγγελία. Τα σπρέι αυτά στεγνώνουν σαφώς πιο γρήγορα, απλώνονται καλύτερα, είναι πιο έντονα σαν χρώματα, δεν αφήνουν κενά και το σημαντικότερο: Στάζουν δυο φορές πιο δύσκολα(ε καλά, άμα ρίχνεις μια ώρα στο ίδιο σημείο, θα στάξει).Αν στάξει το χρώμα, δεν εγγυούμαι τέλεια αποτελέσματα. Τέλος, περάστε τα μέρη του υπολογιστή με βερνίκι. Το βερνίκι θα αναδείξει τα χρώματα του υπολογιστή και θα του δώσει μια όμορφη γυαλάδα. Πρέπει όμως να ρίξετε πολύ λίγο, και μόνο 2 χέρια και αφού έχει στεγνώσει το πρώτο καλά, μετά ρίχνετε δεύτερο(μετά από μία ώρα), για να έχει στεγνώσει καλά. ¶λλωστε αν βάλουμε πολύ βερνίκι, μπορεί να φουσκώσει το χρώμα και να πάει όλος ο κόπος τσάμπα.

19. Αυτά είναι όλα τα σπρέι(το κίτρινο είναι ξεκάρφωτο, αλλά ταίριαζε στη φωτογραφία ;Ρ)

20. Αφού τελειώσαμε με τα βαψίματα, ας πάμε στο εσωτερικό του υπολογιστή. Τα καλώδια που κρέμονται παντού, δεν είναι ωραίο θέαμα. Γι αυτό θα τα μαζέψουμε. Συγκεκριμένα, θα μαζέψουμε τα IDE καλώδια.

21.22.23. Παίρνουμε το καλώδιο, και το διπλώνουμε στα δύο, και μετά πάλι στα δύο. Ο όγκος του καλωδίου έχει μειωθεί σημαντικά ήδη. Τώρα κάπως πρέπει να το κάνουμε να μείνει έτσι.

24.25.26. Πιάνουμε το καλώδιο σε 3-4 σημεία με μονωτική ταινία για να μη μας φύγει. Μετά το τυλίγουμε σιγά σιγά όλο για να είναι ομοιόμορφο και ιδού- έχουμε μερικά όμορφα και μαζεμένα καλώδια IDE. θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο χρώματα ταινίας ή να καταφύγουμε σε κάποια εμπορική λύση. Να πω κάτι ακόμα: Μη ζορίσετε πολύ τα καλώδια IDE. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι δεν είναι και τόσο "αθάνατα" όσο νόμιζα, και αν τα ζορίσεις πολύ μπορεί να επηρεάσουν τον υπολογιστή σε επιδόσεις, ή και να χαλάσουν(και θα αναρωτιέστε γιατί δεν βλέπει ο υπολογιστής τον σκληρό δίσκο).

27. Εδώ είναι το παράθυρο με περασμένο το καλώδιο. Δείχνει πιο όμορφο από πριν. Φυσικά αν το παράθυρο κοπεί τέλεια, δε θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε τέτοια λύση.

28. Εδώ φαίνεται πια το πλεξιγκλάς κολλημένο στη λαμαρίνα του υπολογιστή. Κόλλησα το πλεξιγκλάς με σιλικόνη(δηλαδή δεν ξεκολλά με τίποτα). Φυσικά, η σιλικόνη ήταν η μόνη λύση και αυτό γιατί: Έβαλα το καλώδιο στη λαμαρίνα. Το καλώδιο είναι πιο χοντρό από τη λαμαρίνα, και έτσι όταν έβαλα πάνω το πλεξιγκλάς, δεν είχε επαφή με τη λαμαρίνα. Έτσι η σιλικόνη κάλυψε το κενό με το παραπάνω.

29.30. Έτσι είναι η τελική εικόνα του υπολογιστή μου χωρίς και με λάμπα. Η Εγκατάσταση της λάμπας είναι ιδιαίτερα απλή. Την ενώνουμε στον μετασχηματιστή της, και τον μετασχηματιστή στο ρεύμα. Και από κάπου βγάζουμε τον διακόπτη για να την ανάβουμε και να τη σβήνουμε.

31. Η τοποθέτηση του ανεμιστήρα είναι ακόμα πιο απλή. Ξεβιδώνουμε το παλιό ανεμιστηράκι, και προσέχουμε από που παίρνει ρεύμα. Μετά βιδώνουμε το καινούριο ανεμιστηράκι και το συνδέουμε εκεί που ξεσυνδέσαμε το παλιό. Τώρα, ανάβοντας τον υπολογιστή αυτόματα θα ανάβει και το ανεμιστηράκι. Και μια διαφορά με τη λάμπα: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πότε θα είναι αναμμένο και πότε σβηστό- όποτε είναι ο υπολογιστής ανοιχτός και είναι και το ανεμιστηράκι.

32. Αν θέλουμε να βάλουμε φωτορυθμιστηκό, θα ακολουθήσουμε μερικές ακόμα διαδικασίες. Αρχικά βγάζουμε το φωτορυθμιστικό από το κουτάκι μας. Παρατήρησα στο δικό μου, ότι δεν έχει το στάνταρ μέγεθος τον θέσεων του υπολογιστή, οπότε δεν μπορώ να το τοποθετήσω στη θέση για τη δεύτερη δισκέτα, γιατί είναι μεγαλύτερο, ούτε στη θέση για τα CD DVD. Έτσι θα πρέπει κάπως να το προσαρμόσω.

33.34. Παίρνουμε ένα καπάκι της μάσκας(συνήθως υπάρχει στο κουτί που μας δίνουν όταν αγοράζουμε τον υπολογιστή, που περιέχει όλα τα απαραίτητα). Τοποθετούμε πάνω το φωτορυθμιστικό και κάνουμε το περίγραμμά του. Το περίγραμμα καλό θα ήταν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ακριβές και να μην αφήνει μεγάλα κενά. Αυτό θα είναι ο οδηγός για να κόψουμε το καπάκι. Έτσι, αν είναι πολύ φαρδύ, το φωτορυθμιστικό μας θα "κολυμπάει" μέσα, ενώ εμείς θέλουμε να πάει σφηνωτό.

35.36. Προσπαθώντας να βρω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κόψω το πλαστικό κατέληξα στη φωτιά: Πάντα το πλαστικό έλιωνε όταν ακουμπούσα κάποιο πυρωμένο σίδερο πάνω του. Έτσι πείρα ένα κοπίδι, το έπιασα με μια πένσα, και έβαλα τη μύτη του πάνω από ένα αναμμένο γκαζάκι. Αν το αφήσουμε πάνω ένα λεπτό, δεν πυρώνει, αλλά ζεσταίνεται αρκετά για να κόψει το πλαστικό. Έτσι, αφού ζέσταινα τη λάμα, την ακουμπούσα στο πλαστικό και το έκοβα σιγά σιγά. Το πλαστικό θα κόβεται εκατοστό-εκατοστό, αλλά δεν είναι πρόβλημα αυτό, γιατί ούτως ή άλλως θέλουμε να κόψουμε μια μικρή επιφάνεια. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όπως στην εικόνα. Σε περίπτωση που η τρύπα είναι πολύ στενή, τρίψτε τις πλευρές τις με ένα γυαλόχαρτο για να φαρδύνει λίγο.


37. Εδώ φαίνεται ο "μετασχηματιστής" για τις λάμπες μας. Στη μία πλευρά, μπαίνουν οι λάμπες(έως δύο) με τα άσπρα καλώδια. Στην άλλη πλευρά κανονικά συνδεόταν το διακοπτάκι για ένα τετράπηνο pin για το τροφοδοτικό, ώστε να παίρνουν ρεύμα οι λάμπες. Εμείς όμως θα βάλουμε το καλώδιο που έχει το φωτορυθμιστικό(κόκκινο) και με το τροφοδοτικό θα συνδεθεί το φωτορυθμιστικό.


38.39. Αφού έχουμε συνδέσει όλα τα βύσματα σωστά, καλό θα ήταν να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας, για να ελέγξουμε αν όντως δουλεύει σωστά ο φωτισμός μας. Το φωτορυθμιστικό έχει τρεις σκάλες: μία αναμμένο, μία να αναβοσβήνει και μία να δουλεύει ανάλογα με τη μουσική. Στη τρίτη σκάλα μας χρησιμεύει και το κουμπί που έχει πάνω και μοιάζει με φωνή, το οποίο ρυθμίζουμε όπως θέλουμε. Αφού όλα δουλεύουν σωστά, κουμπώνουμε το φωτορυθμιστικό και κλείνουμε το κουτί.

40.41. Δυο φωτογραφίες στο σκοτάδι, μία χωρίς και μία με το ανεμιστηράκι. Σίγουρα ο ανεμιστήρας βοηθά πολύ σε ομορφιά(όσο και σε επιδόσεις).

Έχουμε πλέον φτιάξει ένα πολύ όμορφο κουτί για τον υπολογιστή μας Smile

Tips

1. Τρίψτε καλά το κουτί ώστε να φύγει ΟΛΗ η μπογιά.
2. Δώστε να κόψει το παράθυρο σε κάποιον που ξέρει ή αλλιώς κάντε το ΠΟΛΥ προσεκτικά.
3. Αν στάξει το αστάρι διορθώνεται, μα το χρώμα δύσκολα. Κάντε πρώτα κάπου αλλού δοκιμή, στην ανάγκη βρείτε ένα παλιό κουτί για πειράματα(αυτό έκανα εγώ).
4. Αν βάψετε τη μάσκα του κουτιού, σιγουρευτείτε ότι έχετε καλύψει τα λεντάκια και τα διάφορα κουμπιά.
5. Για χρώμα αγοράστε επαγγελματικά σπρέι για graffiti. Αποδίδουν 100 φορές περισσότερο.
6. Μην βάλετε μόνο λάμπα νέον μέσα, αλλά και ένα φωτιζόμενο ανεμιστηράκι για να φωτίζει τη Motherboard(η δικιά μου όπως βλέπεται φαίνεται κατάμαυρη λόγο έλλειψης φωτός.
7. Μαζέψτε όσο καλύτερα τα καλώδια.
8. Προσοχή στο χρώμα του σπρέι. Εμένα έδειχνε ότι είναι πολύ σκούρο πράσινο και μου βγήκε γκρι!? Ζητήστε να το δοκιμάσετε πρώτα(αν και δεν θα σας αφήσουν) ή αγοράστε κάποιο σίγουρο χρώμα(το δικό μου έμοιαζε και με γκρι)

Και 1 συμβουλή για αποφυγή της ταλαιπωρίας: Για ΤΕΛΕΙΑ αποτελέσματα στο βάψιμο του κουτιού, πηγαίνετε σε κάποιο φανοποιείο-βαφείο για μηχανάκια. Εκεί ότι και να κάνετε θα είναι τέλειο. Προσωπικά θα διάλεγα ένα μαύρο χρώμα με γαλάζια πέρλα και θα ήταν απλά θεϊκό(δυστυχώς εγώ το σκέφτηκα λίγο αργά).

Σχόλια

Εικόνα: Toredo
πολυ καλη η δουλεια σου!!!το κουτι σου μοιαζει αρκετα με το δικο μου και πιστευω να με βοηθησει!ωστωσο στα χρωματα...εγω δεν μπορω να βρω με τπτ spray για graffiti.θα ειναι το ιδιο αμα χρησιμοποιησω μεταλλικα??? (το χρωμα μου θα ειναι μαυρο στο κουτι)
[i][b][size=x-large][color=0000CC][font=Arial]ToReDo-3-[/font][/color][/size][/b][/i]
Εικόνα: The_FazR
Άλλο ένα δείγμα γεννημένου μοντά! Το παράθηρο όμως έπρεπε να είναι λίγο μεγαλήτερο..... Μου φένεται πως κι εσύ αυτό πιστεύεις, αλλά δεν θα χες πιό μεγάλο πιάτο.....!
All hail to Metal! Evil